Mobirise

Købe hus i Spanien?
Her er mine egne 10 gode råd. Jeg er ikke ekspert, men dog økonom, og har selv været igennem processen:
1
Undersøg prisniveauet grundigt. Gå på nettet hjemmefra og dan dig et indtryk af priser. Lav forevisningsaftaler hjemmefra med flere mæglere.

2
Pas på og vær forsigtig. Nogle går i "ferie-mode", deponerer hjernen i Malaga Lufthavn, og skriver under på hvad som helst ( faktisk gjorde vi det selv!).

3
Tag altid en advokat. Denne skal kunne tale dansk. Der er for mange svære ord for almindelige mennesker, og der kan let opstå misforståelser, såfremt man ikke helt forstår, hvad der bliver sagt.
Fordi man har advokat på skal man ikke slappe af. Min advokat havde ikke kontrolleret, om der forelå ibrugtagningstilladelse på huset!!
Allerførst: Læs Ret&Råd...

4
Stort set alle hushandler i Spanien sker med en andel af købesummen under bordet, typisk 20-30%. Du bør gøre alt for at undgå det, da du efterfølgende står med en lavere anskaffelsessum, og derfor bliver beskattet af en fortjeneste du ikke har haft ved senere salg.
Men der er jo tale om en forhandlingssituation, og man står måske med drømmehuset....
Beskatning af avance ved salg er kompliceret og du bør sætte dig grundigt ind i reglerne, allerede når du køber!
Vær i øvrigt opmærksom på, at der er ganske store handelsomkostninger ved køb af hus i Spanien, bl.a. en skat, der beløber sig til 6-7% af købesummen.

5
Pas på mæglerne. De har ikke samme faglige gennemsnitlige niveau, som i DK ( jeg var i kontakt med een i sidste uge, der indtil for kort tid siden var sygeplejerske!!

6
I Spanien kan mange mæglere udbyde det samme hus. Ofte til forskellige priser. Jeg kontaktede selv ejeren og spurgte, om han havde noget imod, at vi benyttede en dansk mægler ( som jeg kendte ). Det akcepterede sælgeren.

7
Ældre huse, der ikke har været handlet i mange år, er ikke altid korrekt registreret i tingbøgerne. Det betyder ikke, at du ikke kan købe huset, men der går to år før du kan optage lån i huset i Spanien ( Her kan du lære lidt om tingbogssystemet, læs mere...).
Endvidere skal man være opmærksom på, at selv om huset er registreret, er det ikke givet, at det er registreret med de korrekte kvadratmeter. Der kan være foretaget ombygninger/tilbygninger. Der tilbydes kun lån på baggrund af det antal kvadratmeter, der er registreret i tingbogen. Denne fælde er jeg selv blevet fanget i.

8
Satser du på udlejning, og der henvises til tidligere opnåede resultater, så bed om dokumentation.
Husk skatteproblematikken ( se oversigt over skatteforhold, Danmark/Spanien side 8 i materialet )

9
Pas på din udsigt! Der bygges meget ulovligt. Der spekuleres i at bygge en ekstra ulovlig etage, tage udsigten fra de bagvedliggende, betale bøden, og afslutningsvis konstatere, at huset er steget mere. Man kan ad rettens vej få standset ulovligt byggeri, men det er besværligt og dyrt. Jeg kender husejere, der troede de rejste ned til deres vante havudsigt, blot for at konstatere, at de nu kiggede direkte ind i en mur!!
Undersøg derfor om de foranliggende huse har ret til at bygge ekstra etager på. Husk, at hvis de har ret til at bygge en ekstra etage, har de også ret til at have en tagterrasse ovenpå, og for at komme derop har de lov til at bygge et "trappehus" oppe på tagterrassen. Denne må være på 15% af tagterrrassens samlede areal. Der er utallige eksempler på, at dette trappehus i realiteten bliver en ekstra etage, idet de 15% overskrides.
Denne problematik er størst i "Townhouses", men der er også mange eksempler på, at der laves ulovligheder i villa- og landområder.

10
Nykredit har nu åbnet kontor på Kysten. Man kan få danske lån, på danske vilkår, men med pant i det spanske hus: Læs mere..

Created with Mobirise - Try it